Szervizelés, karbantartás

A motorolaj

A motor élettartamának megőrzéséhez elengedhetetlen szerepet játszik a minőségi kenőanyag használata. A motorolaj elsődleges szerepe az egymással fémesen súrlódó alkatrészek elválasztása, tisztán tartása, hűtése, korrózióvédelme, szennyeződések és kopásból adódó részecskék elszállítása.

A motorolaj szerves vegyületekből áll, amely – akárcsak az élő anyag – az idő és a terhelés hatására megváltozik. Az olaj "öregedése" nem más, mint a használat közben bekövetkező fizikai és kémai állapotváltozások folyamata, amely hosszabb-rövidebb idő alatt - az igénybevétellel és az eltelt idővel arányosan - a kenőolaj leépüléséhez vezet.

Bővebben az olajcseréről: link

Az olajszűrő

A motor előírások szerinti működéséhez folyamatosan biztosítani kell a kenést, a lehető legtisztább állapotban tartott olajjal. Ennek be nem tartása a motor idő előtti kopásához vezet. A motor egyes mechanikai elemei között minimálisak a hézagok és fontos megakadályozni, hogy különböző szilárd részecskék, por bekerüljenek a rendszerbe.

Az olajszűrő szerepe a motorba bejutott vagy ott keletkezett és a kipufogógázzal el nem távozott szennyezőanyagot kenőolajból történő kiválasztása. Az olajszűrő teljes élettartama alatt folyamatosan tisztítja és a motor álló helyzetében megtartja az olajat, függetlenül annak hőmérsékletétől.

Az olajszűrő hatásfoka a szennyeződésektől folyamatosan csökken, ezért rendszeres cseréjük szükséges.

Az üzemanyagszűrő

Az üzemanyagszűrők kiszűrnek minden ártalmas szennyeződést az üzemanyagból, amelyek fennakadást jelentenének a motor működésében. Tankolásnál, valamint a leürülő tartályba kerülő levegővel együtt juthat szennyeződés az üzemanyagba.

Ha a szennyeződés nem akad fenn az üzemanyagszűrőn, akkor a befecskendezőrendszer drága alkatrészeit károsítaná, lerakódással dugulást okozhat, ami megbénítja a motor működését. A levegő páratartalma az üzemanyagtartályban kondenzálódik, a víz pedig szintén ellensége az adagolórendszernek.

A préselt acéllemez házba beperemezett üzemanyagszűrő szűrőanyaga általában szűrőpapír, ami üzemanyag- és vízálló, a nyomásviszonyokhoz igazodva a szűrőfelület növelése céljából a szűrőanyag tekercselve van.

A levegőszűrő

Tudta, hogy bármely korú jármű levegőszűrő alkatrészét legalább évente cserélni kell, függetlenül az elhasználódás mértékétől? A levegőszűrő cseréjének periódusa még ennél is kisebb lehet, amennyiben poros levegőjű vagy extrém körülmények között használja járműjét.

A levegőszűrők eltávolítják a beszívott levegőből a motor szempontjából veszélyes kopást okozó anyagokat. Egy gyenge minőségű levegőszűrő a motor élettartamát akár 40-50%-al is csökkentheti! Ezért az állandóan ellenőrzött jó minőség a döntő fontosságú.

Mi sem bizonyítja még jobban a levegőszűrés fontosságát, hogy a motorba kerülő szennyeződések több mint 90 százaléka a légellátó rendszeren keresztül juthat be!

Egy mai átlagos teherautó dízelmotorja ~13-20 m³ levegőt használ 1 kg üzemanyag elégetéséhez. A szűretlen környezeti levegő akár 20 mg port is tartalmazhat köbméterenként. Ha ez 2000 üzemórán keresztül áramlik a motortérbe, 20 kg port jelent! Egy jól megtervezett levegőszűrő eltömődésének határán 4-5 kilogramm por tárolására képes!

Ha autója elhasználódott levegőszűrővel működik, csökken a levegőbeáramlás, melynek következménye alacsonyabb teljesítmény, növekvő üzemanyag fogyasztás.

A pollenszűrő

A kabinszűrők tiszta levegőről gondoskodnak a járműve belsejében. A pollenszűrők közel 100%-ig kiszűrik a pollent, port, baktériumokat és az aktív szénréteggel kombinált szűrőanyagok még a szervezetünkre ártalmas gázokat, szmogot, mint például a nitrogén oxidokat is kiszűrik.

Napjaink környezeti ártalmai egyre több embernek okoznak különféle súlyos allergiás megbetegedéseket. A gépkocsik utasterében fokozottan vagyunk kitéve ezen ártalmas hatásoknak, melyeket jelentősen csökkentheti az utastér levegőszűrő használatával.

A tapasztalat az, hogy pollenszűrőt évente mindenképpen érdemes cserélni, ez a jó kabinszellőzés és jó párátlanítás alapfeltétele.

Bővített szervíz:

Elrettentő képek melyek tükrözik a nem megfelelő vagy kihagyott karbantartások következményeit
Elrettentő képek melyek tükrözik a nem megfelelő vagy kihagyott karbantartások következményeit

(Több képért katt a képre)