Klíma töltés, tisztítás, javítás

Klímatöltés

Manapság egyre inkább alapfelszereltségnek tekinthető a klímaberendezés a gépjárművekben. Mint minden más, ez is időszakos szervizelést és tisztítást igényel.

A megfelelő komfortérzet eléréséhez és egészsége érdekben szükséges, hogy autója legkondicionálója hibátlanul működjön. A klímaberendezések évente hűtőközegük 20%-át veszítik el, ami befolyásolja működésüket.

A korszerű klímatöltő berendezések számítógép vezérlésűek. A munkafolyamat megkezdésekor betápláljuk a gépjármű adatait, majd csatlakoztatjuk a gépjármű klímaberendezéséhez a műszert.

Első lépésként leszívja a használt klímagázt a rendszerből, amit mérlegel, majd tisztít. Eztán a gyári előírásoknak megfelelő vákuumot állít elő és azt előírt ideig figyeli, értékeli a nyomásváltozást - veszteséget. Ha a határértéken belül van az érték következhet a feltöltés a speciális hűtőközeggel, szintetikus alapú kompresszorolaj hozzáadásával.

Ha nincs határértéken belül akkor nyomáspróbát végzünk, melynek segítségével megállapítható, hogy a rendszer valahol engedi-e a gázt, ez nagyobb rés esetében hallható is, kisebb szivárgásnál a nyomás csökkenésével állapítható meg a gázveszteség. Az egészen lassú gázszivárgás megállapítására jelzőfestéket alkalmazunk, mely festéket a gázzal együtt juttatunk a rendszerbe. A festék segítségével egy-két nap múlva pontosan megállapítható a szivárgás helye. A festék speciális, csak UV fény mellett látható.

Szivárgás jelző spray-vel ellenőrizhető a tömítések megfelelő zárása.

A nem megfelelő mennyiségű gáz a klímaberendezés nem megfelelő működését, meghibásodását okozhatja. A feltöltés befejeztével, a befújt levegő hőmérsékletével ellenőrizhető, hogy a berendezés működése megfelelő-e.

A munkafolyamat hossza kb. 1-1,5 óra.

Klímaszervíz
Klímaszervíz

Klímatisztítás

Köztudott, hogy a légkondicionálóból néhány hónapos pihentetést követően kellemetlen, irritáló szag jelentkezik. Ennek oka, hogy a rendszer ideális élettér a baktériumok, a gombák és más mikroorganizmusok számára. A rendszer folyamatos tisztításának híján a jármű belsejébe kerülő kis élősködők akár allergén reakciókat is kiválthatnak. Így fordulhat elő, hogy néhány utas egy nem megfelelően tisztított klímával rendelkező autóban megtett utazás közben tüsszögéssel, köhögéssel, szemgyulladással stb.-vel küszködik.

A klímatisztítást évente legalább egyszer ajánlott elvégezni, amely során fertőtlenítés is végződik, így eltűnnek a kellemetlen szagok, baktériumok, gombák és nem utolsósorban növeli a klímaberendezés hatékonyságát.

Klímatisztítási módszereink: