Kipufogójavítás

Szervizünkben szakszerűen végezzük a kipufogó különböző részeinek cseréjét és kedvező árakkal biztosítjuk, hogy mindenki megtalálja a számára optimális választást.

Tudta hogy a hibás kipufogó rendszer akár 20%-al is megnöveli a fogyasztást?

A tökéletes kipufogó rendszer biztosítja, hogy a levegő-üzemanyag arány mindig helyesen megválasztott legyen, és a motor optimális üzemanyag fogyasztás mellett maximális teljesítményt fejtsen ki. Ezek a tényezők meghosszabbítják a motor más fontos részeinek életciklusát – a szelepekét, a kipufogó dobokét, a katalizátorét és a lambda szondáét.

Rövid utak és az alkalmankénti használat jobban igénybe veszi a kipufogót a lecsapódó savas kondenzvíz miatt.

Hosszabb út során a kipufogó rendszer átmelegszik, a kondenzvíz elpárolog megnövelve a rendszer élettartamát.

A kipufogó részei:

A katalizátor:

A katalizátor feladata az, hogy a megfelelően beállított robbanómotor kipufogógázának károsanyag-tartalmát csökkentse. Ezt azzal éri el, hogy a működése során fellépő magas hőmérsékleten a benne található nemesfémek a káros anyagok egy részét oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká alakítják. Ha a motor beállítása nem a gyári adatoknak megfelelően történik, a katalizátor hatásfoka jelentősen lecsökken, és a katalizátor meg is hibásodhat.

A katalizátor meghibásodásának okai: legfőképp a robbanóteret elégetlenül elhagyó üzemanyag okoz problémát, amely bejut a kipufogórendszerbe, és a katalizátort elérve berobban. Ez magasan a normál üzemi hőmérséklet fölé futi a katalizátort, és megolvasztja azt. A probléma oka általában helytelen benzin/levegő keverék- vagy gyújtásbeállítás, korrodált gyújtógyertyák, hibás lambda-szonda, fennakadt úszó, hibás injektor, vagy elromlott szelep. A katalizátor meghibásodását okozhatja még egyszerű mechanikai sérülés is.

A lambdaszonda:

A lambda-szonda, más néven oxigén-érzékelő, a gépkocsi egyik legfontosabb érzékelője. Feladata a kipufogógáz oxigéntartalmának mérése. A lambda-szonda működése során oxigén-összehasonlító méréseket végez , ami azt jelenti, hogy a kipufogógázban visszamaradó oxigén mennyiségét összehasonlítja a környezeti levegő oxigén tartalmával. Az információ a motorvezérlő elektronikába (ECU, kompjúter, vezérlőegység stb.) kerül, amely folyamatosan ennek megfelelő módon szabályozza az üzemanyag/levegő keveréket (a befecskendezett üzemanyag mennyiségét illetve a befecskendezés időpontját).

Kinézete gyújtógyertyára emlékeztet, és a kipufogócsőbe építve található. A lambda-szonda kerámiatestének csúcsa platina-bevonattal van ellátva, és fémház védi.

A lambdaszonda meghibásodásának okai: meghibásodásakor pontatlan mérés jön létre. A meghibásodás fő forrásai: a szonda elöregedése, kipufogórendszerben fellépő oxidáció, a szonda vezetékének megtörése, sérülése, vezetékzárlat, a kipufogórendszer olajjal való eltömődése.